Udruga vinara i maslinara "Rukatac i Piculja" Lastovo

10. skup vinara otoka Lastova

Na otoku Lastovu vinogradarstvo i vinarstvo ima tisutljećnu tradiciju. Održalo se radom domaćeg stanovništva koje se danas okuplja u Udruzi. Zbog izoliranosti otoka, osobito u transferima znanja i dobre prakse, vinogradarstvo i vinarstvo bilježi lošije uspjehe u promociji stvarne kvalitete svojih vina te zaostaje za susjednim područjima.

Ovogodišnja manifestacija ocjenjivanja i kušanja vina otoka Lastova je deseta – jubilarna. Nastojimo ustrajati, prezentirati napredak kroz godine rada i zalaganja naših vinara. Ocjenjivanjem vina od stručne komisije, ukazuje se na mogućnost povećanja marketinške vrijednosti vina otoka Lastova. Neposredna analiza u svakoj godini berbe dovodi do zalaganja u daljnjem razvoju kvalitete.

Ovo je težnja ka glavnom cilju radi kojeg je Udruga osnovana, a to je promicanje poljoprivrede otoka Lastova, vinogradarstva i vinarstva koje je tisutlijećima prisutno  i izuzetnom kvalitetom  plijenilo ondašnje trgovce koji su dolazili pomorskim putem u naše luke u trgovinu. Tako je Srećko Ljubljanović – novinar i vinski pisac, tijekom 80-tih godina prošlog stoljeća napisao u svom članku za Maraštinu s otoka Lastova: “Otočna ljepotica, nekada su joj bogati i pretili vlastodršci dolazili u pohode čak iz Trsta. Ali ne da je prose nego da je odvoze i prodaju onima koji cijene izvrsno vino. Jer nije ovdje riječ o nikakvoj udavači već o maraštini s Lastova, jednog od najljepših otoka.”

Načelnik općine  Lastovo Leo Katić, otvorio je prigodnom riječju manifestaciju.

Prim.dr. Antun Jurica, autor knjige “Lastovo kroz stoljeća” prikazo je presjek poljoprivrede otoka Lastova, kao vrijednu nit tradicije i održivog života na otoku u različitim povijesnim tendencijama. 

Obrada uzoraka izvršena  je na dvije razine:

Kemijska analiza dostavljenih uzoraka vina (alkohol,ukupne kiseline, sumpor, ph)

Analizirano je 28 uzoraka vina, berbe 2014. godine. Proglašenje najbolje ocjenjenih vina. Podjela priznanja.

Zlatne plakete dobili su vinari:

Jakov Škratulja za rukatac;
Irenej Ivelja – za plavinu;
Provin LNT – za plavac mali

Okrugli stol o prispjelim vinima za ocjenu – održan od strane stručne komisije: dipl.ing. Ivanka Čelar, dipl. ing. Janko Jovanov ; dipl ing. Nikola Mirošević, i pridruženi član ing. Mediteranske poljoprivrede Lukša Hropić.. 

Predavanje uzgoj vinove loze — dr.sc prof. Goran Zdunić

Ovim se načinom rada naše Udruge, želi sudionicima pružiti poticanje na rad i gospodarske suradnje, poticanje razmjene znanja i poticanje poduzetničkog učenja. Na okruglom stolu stručni suradnici – članovi komisije donijeli su uzorke najboljih vina, vinara otoka Korčule, te izlagali o iskustvima praćenja  kvalitete rada vinara kroz godine. Također se u pogledu tehnologije i inovacija želi osvrt o kvaliteti pogona za preradu vina i njihovom utjecaju na kvalitetu proizvoda.

Zahvaljujemo članovima stručne komisije koji su i ove godine odvojili svoje dragocjeno vrijeme, posjetili naš otok.

Zahvaljujemo Prim.dr. Antunu Jurici, koji je svojim izlaganjem i bogatim znanjem o našem lijepom Lastovu, udahnuo posebnost ovogodišnjoj jubilarnoj manifestaciji. 

Zahvaljujemo Načelniku općine Lastovo Leu Katiću, te članovima Udruge koji su doprinjeli svojim radom na organizaciji skupa.  

Zahvaljujemo vinarima koji su se hrabro odazvali i ponudili svoje vino na ocjenu u ovoj teškoj vinogradarskoj godini. Zahvaljujemo svim pokroviteljima i partnerima© 2014 — 2023 Udruga vinara i maslinara "Rukatac i Piculja" Lastovo
Web dizajn i fotografija: Stjepan Tafra. Izjava o privatnosti.