Udruga vinara i maslinara "Rukatac i Piculja" Lastovo

Otvaranje projekta “Maslinovo ulje otoka Lastova”

U kino dvorani na Dolcu održan skup poljoprivrednika na kojem su nakon uvodnog pozdravnog govora od strane Načelnika općine Lastovo Lea Katića, izlagali dr. Antun Jurica i dr. Antun Lešić o Lastovskoj poljoprivrednoj baštini i gospodarskim kretanjima kroz povijest do danas.

Tom prilikom otvoren je projekt “Identifikacija novih gospodarskih genotipova masline u RH”.

Cilj projekta: Istraživanje genetske identifikacije masline Piculja sa otoka Lastova.

Voditelj Projekta Prof.dr.sc. Đani Benčić, održao je stručno predavanje o važnosti očuvanja autohtone vrste masline, potrebu njenog identificiranja i zaštite, važnosti znanstvene podloge, te uvrštenje u registar autohtonih sorti maslina RH u Vodnjanu.

Projekt je značajan za otok Lastovo, znanstvena studija neophodna u svrhu određivanja kvalitete i svojstva ulja od ove vrtste “starinske uljarice” za čije se mjesto na ljestvici vrsta trebamo izboriti. U današnje vrijeme nije dovoljno biti ponosan sa povijesnim naslijeđem ove vrlo vrijedne ali zahtjevne vrste masline koja se tako lako ne dozvoljava staviti u nametnute okvire. I sama znanost se stvara na terenu i stručni ljudi temelje grade i od starih maslina i od vrijednih maslinara.

Stoga, Vas ovim putem pozivamo da svojim dobrovoljnim radom kroz Udrugu, doprinesete da ovaj Projekt uspije na dobrobit sviju otočana i naše masline “Starinske uljarice” kojoj je stari Lastovac s respektom prilazio, nadajmo se da ćemo otkriti zašto!

 

Napomena: Projekt je kandidiran od strane Agronomskog fakulteta na natječaj VIP – projekta pri MPVŠG – 2013. godine. Nažalost, projekt nije prošao kandidaturu.

Svi skupa se nadamo da ćemo na započetom ustrajati i dalje, te na druge načine osigurati potrebita financijska sredstva.

 

Ovim putem Pozivamo;

Nadležne institucije, dobročinitelje, poduzetnike, zaljubljenike i prijatelje otoka Lastova da ukoliko to žele svojim dobrovoljnim prilogom podrže rad Udruge na započetom djelu.

Projek je samo prvi, ali važan korak u stvaranju brenda “MASLINOVO ULJE OTOKA LASTOVA”.

Žiro – račun: HR72 2330003-1152573747 – otvoren kod: Societe generale- Splitska banka.Zahvaljujemo svim pokroviteljima i partnerima© 2014 — 2023 Udruga vinara i maslinara "Rukatac i Piculja" Lastovo
Web dizajn i fotografija: Stjepan Tafra. Izjava o privatnosti.