Udruga vinara i maslinara "Rukatac i Piculja" Lastovo

Zakon o komasaciji poljoprivrednog zemljišta

Poštovani poljoprivrednici, na inicijativu Predsjedništva Udruge i odobrenje Župana Nikole Dobroslavića naš otok su posjetili predstavnice Županije; Zamjenica Župana gđa. Marija Vučković i Pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje i gradnju gđa Nikolina Kraljević. Sastanak je održan u uredu Načelnika općine Lastovo Lea Katića, na temu problematike stanja poljoprivrednog zemljišta; usitnjenosti katastarskih čestica, velikih odstupanja u evidenciji stanja vlasništva – Zemljišne knjige i Katastra nekretnina – posjedovnog stanja i stanja upisanih kultura. Sve su to kočnice razvoja poljoprivrede otoka Lastova, što se očituje u ekonomski ne isplativoj poljoprivrednoj proizvodnji i velikom dijelu zapuštenosti obradivoga poljoprivrednog zemljišta.

Zaključak sastanka je da će stručni tim na razini županije uz daljnju suradnju s Općinom Lastovo i našom Udrugom razmotriti najbolje načine prevladavanja sadašnjih problema, te predložiti najbrže i najefikasnie mjere za rješavanje.
Aktualnost je Novi zakon o Komasaciji poljoprivrednoga zemljišta u RH, te pilot program koji se započeo provoditi u četiri općine iz različitih Županija.

Molimo Vas da pogledate, video materijale i Zakon o Komasaciji te Vaše mišljenje dostavite Udruzi.
Potrebno je da se u pripremnim radnjama uključi što veći broj sudionika, vlasnika i posjednika s osobnim mišljenjima i stavovima slijedom ove teme, kako bih se mogla po potrebi razvijati dalje.

Preuzmite Zakon o komasaciji poljoprivrednog zemljista.

Očekujemo Vašu suradnju.
Predsjedništvo Udruge


Zahvaljujemo svim pokroviteljima i partnerima© 2014 — 2021 Udruga vinara i maslinara "Rukatac i Piculja" Lastovo
Web dizajn i fotografija: Stjepan Tafra. Izjava o privatnosti.