Udruga vinara i maslinara "Rukatac i Piculja" Lastovo

Prigodna potpora obilježavanju velike Svetkovine na otoku Lastovu  600. godina Gospe od  polja”

Crkvu je dao sagraditi “kanonik Boninus” – Dobre Dobričević, rođen na otoku Lastovu. njegova obitelj živjela je u to doba na Lastovu. Crkvica je stilski najlješđa građevina na otoku Lastovu, a smještena je na početku najljepšeg polja “Lokavija”. Kasnije je oko crkvice nastalo mjesno groblje Sv. Marije gospe od polja”. Dok se crkvica gradila Dobre je zamolio prijatelja, trevisanskog slikara Piera Francesca Bissola, da izradi oltarsku palu (sliku) koju namjerava pokloniti novosagrađenoj crkvi. Također, Dobre od mletačkih majstora ljevača naručuje i dvije brončane posude za blagoslovljenu vodu koje 1516. godine, zajedno s oltarnom slikom s drvenim izrezbarenim okvirom otprema na Lastovo kao osobni dar crkvi Gospe u Polju, svome rodnom otoku.  Tekst iz knjige” Lastovo kroz stoljeća”, Autora Antuna Jurice.
Bogatu kulturnu ostavštinu danas Lastovo prezentira. Obilježavanjem obljetnice tradicionalnim vjerskim hodočašćem “Procesijom” koja se iz stolne Crkve Sv.Kuzme i Damjana kroz mjesto Lastovo spušta u kapelicu Gospe od polja, gdje se nastavlja misno slavlje i vraća se nazad.
Stoljećima duga tradicija u ovoj jubilarnoj godini trebala bi u današnjem vremenu biti orginalna, istoj pristupamo s dužnim poštovanjem i velikom ljubavi. Upravo ta ljubav počiva na radu Lastovskog težaka na Lastovskim poljima koja su othranila generacije.

Sažetak aktivnosti:  Crkvicu je potrebno prigodno pripremiti, popraviti unutarnja površinska napuknuća, okrečiti unutarnje zidove, osvježiti kamena ukrasna zdanja, popraviti oštećenja crjepova na krovu, zamijeniti  dva dotrajala prozora i osvježiti vrata novom bojmo.
Pošto je za otok Lastovo, za naše utemeljenje ovo jako važan dan, popratiti će se tradicionalna “Procesija” s prijenosom u živo na kanalu www.uživo.hr
Udruga od svoga osnutka nastoji pomoći u održavanju ovog vrijednog kulturnog okoliša, u svrhu prezentacije svega što danas imamo.
Kolika je odgovornost na nama danas, održavati i prezentirati na pristojan način našu vrijednu povijest koju su ostvarili svojom ljubavi tadašnji njegovi baštinici?
Teško je na ovo pitanje dati površinski odgovor, ali svaka aktivnost održivog gospodarskog razvoja na temeljima kulturne baštine sigurno je pravi i prvi temelj za našu budućnost.

Projektne aktivnosti sufinancira Općina Lastovo.
Udruga, u projektnim aktivnostima sudjeluje vlastitim učešćem u iznosu od 5000,00 kn.

Zahvaljujemo Županiji Dubrovačko-neretvanskoj na financijskoj potpori.

Zatražena je potpora za Manifestaciju i od JU Parka prirode “Lastovsko otočje” ali zbog nedostatka sredstava, iste nisu ostvarene.Zahvaljujemo svim pokroviteljima i partnerima© 2014 — 2023 Udruga vinara i maslinara "Rukatac i Piculja" Lastovo
Web dizajn i fotografija: Stjepan Tafra. Izjava o privatnosti.