Udruga vinara i maslinara "Rukatac i Piculja" Lastovo

Stvaranje brenda maslinova ulja otoka Lastova

U svrhu prilagodbe i stvaranja podloga za racionalno moderno maslinarstvo te savladavanja složenih mehanizama integracije proizvođača i proizvoda na globalno tržište. Uvažavanjem posebnosti otoka Lastova, tisućljetne tradicije maslinarstva, života autohtone masline i opstanka Lastovskog maslinara, uz suradnju Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu otvoren je Projekt  Stvaranje brenda Maslinova ulja otoka Lastova.

Otvaranje projekta – rujan 2013. godine.

Ovim projektnim radnjama zadane su strateške smjernice za unapređenje maslinarstva otoka Lastova. Zaštititi autohtone prirodne resurse i kulturne krajolike, motivirati maslinare na povećanje broja starih stabala maslina koje su sada još uvijek napuštene. To pridonosi revitalizaciji života na otoku Lastovu, vodi ka povećanju dohotka stanovništva od poljoprivrede kao jedne od važne razvojne gospodarske grane koja se idealno stapa sa turističkom gastronomskom ponudom.

Projekt se provodi u fazama, započet je “Genetskim istraživanjem autohtone sorte masline otoka Lastova”, nakon dobivenih rezultata istraživanjem stvoriti stručnu podlogu i utemeljiti “Znanstvenu studiju” te njezinu zaštitu ostvariti uvrštenjem autohtone maslinu u Registar sorti maslina RH; “Utvrđivanje optimalnog roka berbe, te utjecaja roka berbe na kvalitetu maslinova ulja”; “Utvrđivanje posebnosti autohtone sorte u pogledu kvalitete, sastava važnih spojeva u njenom maslinovom ulju”; “Edukacija maslinara uz uvažavanje svih pozitivnih metoda rada uz poštivanje rezultata Stručnih podloga, te dobivanje maslinova ulja vrhunske kvalitete”; “Promoviranje maslinarstva otoka Lastova”, uključivanje naše Udruge u  program “Manifestacije branja i prerade maslina” koja se provode u sklopu organizirane terenske studentske nastave i Društva dizajnera na području RH; “Ulaganje u laboratorijsku i drugu opremu koja je potrebna u svrhu ostvarenja ciljeva projekta”.

 

OSTVARENE DONACIJE: od –  JU Parka prirode “Lastovsko otočje” – za dio troškova genetskog istraživanja u 2014.  godini;

–  PRIVREDNE BANKE ZAGREB po natječaju “Prilika za uspjeh”

–  ŽUPANIJA DUBROVAČKO NERETVANSKA – Pokroviteljstvo i donacije za Udruge – za dio troškova laboratorijske opreme

ODOBRENO SUFINANCIRANJE PROJEKTA OD STRANE OPĆINE LASTOVO

Projektne radnje uspješno se provode, daljnje će se nadograđivati utvrđenim logičnim i stručnim pristupom rješavanja utvrđene problematike maslinarstva otoka Lastova.

 

Voditelj projekta: Profesor dr.sc. Đani Benčić – glavni predavač i koordinator na modulu maslinarstva i ekološke proizvodnje pri Agronomskom fakultetu u Zagrebu

Koordinatori projekta: Nenad Šarić – Predsjednik Udruge

Lukša Hropić – student V godine Agronomskog fakulteta, član Udruge

Članovi udruge, dobrovoljno sudjeluju u Projektnim radnjama svojim nesebičnim volonterskim radom.

Zahvaljujemo se, donatorima Projekta koji su svojim doprinosom omogućili početak rada na ovom važnom koraku maslinara otoka Lastova.Zahvaljujemo svim pokroviteljima i partnerima© 2014 — 2023 Udruga vinara i maslinara "Rukatac i Piculja" Lastovo
Web dizajn i fotografija: Stjepan Tafra. Izjava o privatnosti.